fredag 19 juni 2015

Efterlyses mer samhällskontroll...!!

Det är numera tillåtet att bedra och lura dina medmänniskor bara du tjänar på det och dessutom inte
Bild från Tecknaren Robert Nyberg
http://www.robertnyberg.nu/
blir upptäckt. Det kan till och med innebära att du stiger i aktning hos dina medmänniskor. Förutsatt förstås att det inte är dom du har lurat. Blir du upptäckt så går det oftast att skjuta över skulden på den som utsatts för bedrägeriet - att denne borde ha kontrollerat omständigheterna bättre.
När jag växte upp på femtio- och sextiotalet så ve den som utlovade något osannolikt eller "falskt" i en annons. Den drogs inför rätta och fick schavottera i pressen. Lovade man något i annonsen skulle det också kunna styrkas att så var det. En soppa mot håravfall skulle banne mig få håret att växa tillbaka och en bensintillsats som minskar bensinåtgången med 20% ska kunna styrkas ha den effekten.
En av Lindströms fantastiska teckningar  från
http://www.hd.se/lokalt/astorp/2006/01/13/
satiriker-forst-pa-plan-i-nytt-galleri/
Numera kan du säga vad du vill - skit samma om det fungerar - bara folk köper det.
Då - för länge sedan - så var det också mest ljusskygga, skumma  personer på samhällets baksida som ägnade sig åt detta. Numera är det vem som helst - rik som fattig - enskild person eller välkänt företag. Allt går ut på att tjäna mer. Skit samma om det är på andras bekostnad och  välförtjänt eller ej.

Dessutom har ju samhället dragit ner på allt vad kontroll heter - utom när det gäller självdeklarationen. Det gäller ekonomiska redovisningar från småföretag, egenkontroll för livsmedelsproduktion, egenkontroll av byggverksamhet, egenkontroll  av miljöhantering mm mm där den som ska kontrolleras får göra det själv och rapportera resultatet till myndigheten. Är det konstigt att man hittar hästkött i nötfärsen?  Anledningen till denna egenkontroll är naturligtvis för att spara pengar åt myndigheterna. Konsekvensen, blir naturligtvis, vilket både du, käre läsare och jag inser,  att vissa näringsidkare ser chansen att tjäna ändå lite mer - vilket naturligtvis har som följd att samhället, du och jag, förlorar lite mer. Det här går igen även på det individuella planet - man lurar sjukkassan, arbetsförmedlingen, socialen - ja överallt där man kan göra sig en hacka - för det är så vårt samhälle ser ut idag och tillåts vara. Har du själv helt rent samvete.....?

Men förmodligen kommer det att ändras om 20 - 30 år, allt går ju i perioder, som upprepar sig.
Glad midsommar på er allihop nu åker jag upp till Bopåle 2, - så det kan dröja ett tag till nästa inlägg.
G.O.M.

lördag 13 juni 2015

Hjälporganisationer.........

Jag ser reklaminslag på TV om svältande barn i Afrika, jag ser ett med en liten flicka gråtande av skräck efter traumatiska krigsupplevelser och instämmer i att så ska ingen behöva växa upp. En organisation vill att jag ska skänka pengar till dom för att hjälpa flickor i Asien att få en skolgång och därmed komma ifrån analfabetism och fattigdom. Ett inslag visar fruktansvärda bilder med djur som behandlas illa, hundar som överlevt dränkning, åsnor med hopbundna ben där moderns/stoet slagits ihjäl, björnungar vars mor dödats och som piskas för att dansa, och där en organisation vill ha ekonomiskt stöd för att kunna hjälpa dom. Jag ser tältstäder där magra barn går omkring i leran. Där människor köar till matutlämning. Jag ser bilder med döda kroppar täckta av lakan. Jag får reklam i brevlådan som vill att jag ska skänka pengar till just deras hjälpande. En organisation vill att jag ska testamentera mitt arv till dem för att de ska fördela medel till forskare En annan vill att jag ska betala skogsplantering i Sydamerika, en annan vill ha bidrag till brunnsborrning i Afrika. Alla visar hemska bilder på lidande människor och djur. Alla dessa hävdar också att just de hjälper människor och djur i akuta situationer, att de gör en skillnad, och de vill hjälpa mig som medmänniska att bidra och därmed kunna känna mig tillfreds med mig själv.
Bild från: https://tommy1960.wordpress.com/
2008/12/21/darfur-zimbabwe/
På vilket sätt och hur mycket jag ger till behövande är inget som ni kära läsare har med att göra, det är bara mellan mig själv och mitt samvete. Vad jag vill peka på och ifrågasätta är - gör all denna reklam för givande att jag ger mer....? Jag tvivlar! Jag tror att det till och med kan ha en motsatt effekt.  Jag märker att jag numera undviker dessa inslag som ska sticka i vårt samvete så att vi öppnar plånboken ännu mer. Jag byter kanal, eller tar upp en bok eller påbörjar en konversation - med andra ord undviker det fruktansvärda som visas och som jag vet existerar i en verklighet utanför Sverige. Jag erkänner jag blir så illa berörd av dessa bilder av människors och djurs smärta, hjälplöshet och utsatthet att jag mår dåligt av det. Vilket gör att jag avskärmar mig och därmed har denna "reklam" motsatt effekt - i alla fall på undertecknad. Jag/man blir så illa berörd av att dagligen se bilderna på det fruktansvärda lidande som människor och djur utsätts för runt om i världen och som jag inte kan göra något åt annat än att skänka pengar. Pengar som jag inte ens vet kommer de lidande tillgodo. Ingen ska ju få mig att tro att alla dessa "välmenande" "hjälpande" organisationer inte också gör detta för att kunna livnära sig själva och tjäna en hacka.

Jag vet också att orsaken till allt detta lidande hos människor och djur oftast bottnar i tre saker:
1/  Krig och våld - Just nu Boko Haram, IS med flera av dessa organisationer som anser sig stå över människors liv och död .
2/ Okunskap, kulturell brist på empati - är orsaken till djurplågeri och omänskligt utnyttjande av människor och djur.
3/  Geologiska, biologiska förhållanden som minskar förutsättningarna för människor och djur att nära sig och därmed överleva.

Dessa faktorer måste vi göra något åt inte som nu bara städa undan resultaten. Vi hjälper ett fåtal medan ännu fler tillkommer - vi sopar de verkliga problemen under mattan. bJag tror inte små enskilda organisationer kan lösa detta. Det måste till global analys för att hitta det effektivaste målet för resurserna/åtgärderna och flera länder måste tillsammans enas till effektiva initiativ, som sätts samman utan baktankar på egen vinning för enskilda länder, organisationer eller individer. När en sådan aktivitet kommer till stånd och annonseras i reklamen - då ska jag lyssna och agera.

Varför världssamfundet inte åtgärdar Boko Haram eller IS, som i nuläget är orsaken till så mycket lidande förstår jag inte - vad väntar de på.

Räknesticka Bild från http://faktoider.blogspot.se/
2010/05/raknestickor.html
Bortsett från ovanstående är allt bra med undertecknad - imorgon den 14 juni blir jag äntligen myndig - fyller 65. F-n vad mycket det hänt på dessa år - vilken utveckling jag haft ynnesten att vara med om. Från räknesticka och kompass - till datorer, internet och GPS.

G.O.M.

fredag 5 juni 2015

Fattar våra politiker sina beslut utifrån vetenskap och beprövad erfarenhet eller bara utifrån att fixa sitt omval.....!

Beslut ska fattas utifrån kunskap för att ge ett bra resultat. Bra resultat från våra beslut är något som vi alla strävar efter i vardagen. Inte minst inom sjukvården, domstolsväsendet, trafikverket osv - där fel beslut kan få drastiska konsekvenser för människor. I ännu högre grad gäller det våra politiker som är de som fattar de beslut som ligger till grund för vårt samhälle.
Bild från: http://www.smastaden.se/

Jag har snart levt i 65 år - jag har sett olika politiker och regeringar komma och gå. Mina första 16-17 år kan jag nog erkänna att jag inte var så politiskt insatt eller ens intresserad, men under gymnasietiden väcktes mitt intresse (tack Carl Kavaleff min historielärare). Fram till mitten-slutet 1980-talet upplevde jag att de beslut som politikerna i Regering, riksdag, länsstyrelse, landstinget, kommunen tog var något jag antingen sympatiserade med och tyckte vara bra, eller tyckte var helt åt skogen även om jag förstod orsaken till besluten - det fanns liksom en röd tråd från verkligheten till beslutet. Politisk ideologi var inte något som övertrumfade verkligheten utan som fick komma i andra hand när det fanns utrymme för det. Det viktigaste var ett bra beslut för samhället. Sedan dess upplever jag att besluten har glidit längre och längre från våra behov och vår verklighet och numera grundas på politikernas ideologiska, populistiska skäl. Det verkar till och med som de frångår och bortser från kunskap från forskare och expertmyndigheter. Ett exempel är riksrevisionens senaste granskning av UD:s hanterande av bistånd till internationella organisationer (om tolv miljarder) - det senaste på 3 miljarder till Palestina - bedöms som "inte öppet och transparent" vilket gör att det inte går att bedöma om "bistånds pengar går till organisationer som är effektiva och uppnår bra resultat". Ett annat verkar vara det som jag tagit upp i mitt förra inlägg "Hyckleri daterat 30 maj 2015, se nedan. Felaktiga beslut, som fattas på felaktiga grunder på myndighetsnivå leder till att barn inte lär sig läsa, unga står utan bostad, skattepengar används ineffektivt, osv. Kan det vara så att politikerna prioriterar sin ideologi framför den konkreta verkligheten, att de fattar beslut utifrån att bli omvalda, att de föredrar att genomföra det de ser genom sina färgade glasögon istället för vad verkligheten visar,
Bild från: http://miscareaeurocivicaromana.
blogspot.se/2011/07/toleranta-intoleranta-
fanatism-educatie.html
 Man kan få intrycket när man ser hur politiker försöker hämma framförandet av fakta som inte passar i deras ideologiska värld. Ta tex Bosse Ringholms (S) nedläggning av Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi när de framförde alltför regeringskritiska rapporter. Likaså hotade Anders Borg (M) att skära ner på Finanspolitiska rådets anslag efter att de kritiserat hans politik 2010. Ibland får man också intrycket att vissa expertmyndigheter har tagit politisk ställning och istället för att vara just expert framför fakta utifrån politiskt färgade glasögon. På "den gamla goda tiden" (man får faktiskt skriva så när man snart ska fylla 65) så var det en hederskodex att acceptera evidensbaserade fakta från om man så utalade sig som individ, förening, organisation eller myndighet. Nu får jag intrycket att man skiter i motsägande evidens och bara lägger fram sina "fakta" med högre röst.


Styrs vi av ett gäng "ideologsubjektiva" fanatiker som har hittat vägen till "köttgrytan" ... ? 
Eller är det jag som har fel glasögon på mig .... ?

Läs mer HÄR

G.O.M.